آنچه که ما در مهندسی صنایع ” دستگاه ” مینامیم، مجموعه ای از قطعات مکانیکی است که با مکانیزم ( سازوکار ) های مختلف با هم در ارتباط هستند و مجموعا یک هدف را دنبال میکنند.

با این دید، یک دستگاه آب میوه گیری خانگی با یک دستگاه آب میوه گیری صنعتی در یک دسته بندی قرار میگیرند؛ هرچند که دارای اختلافات بنیادی در ساختار خود باشند. ممکن است دستگاهی در یک پروسه ی تولیدی یا خدماتی توجه شما را جلب کرده باشد و مایل باشید از نحوه ی کارکرد آن، قطعاتی که در آن استفاده شده، جنس قطعات و دیگر مشخصات آن آگاهی یابید. اینجاست که به مفهومی به نام ” مهندسی معکوس ” برمیخوریم. چون در طی این فرآیند ناگزیر به طراحی مجدد هستید، از این جهت به این پروسه  واژه ی ” مهندسی ”  افزوده میشود. شاید شما بخواهید این دستگاه را در سایز بزرگتری بسازید. 

در اینجا محاسبات مربوط به نیرو ها و مکانیک مواد مورد استفاده برای شما یک مساله ی مهندسی است. مثلا در تیغه ی یک دستگاه از آلیاژ فلز تیتانیوم استفاده شده است، اگر شما بخواهید همان تیغه را با آلیاژ فولادی بسازید مسلما جهت عمر بیشتر تیغه باید مکانیزم جدیدی به دستگاه اضافه کنید. مهندسی معکوس در صنایع، علمی است که اکثر جنبه های مهندسی مکاترونیک را در بر میگیرد. شما علاوه بر مکانیک، باید الکترونیک نیز بدانید تا بتوانید با بیشترین میزان بهره وری دستگاه خود را روشن کنید. برخی از دستگاه ها عمومی تر هستند از این رو مشابه آن ها در بازار وجود دارد و مهندسی معکوس آنها ساده تر است اما در مورد ایده های جدید چطور ؟

گاهی اوقات ایده ی شما منجر به راه حلی جدید در تولید محصولتان شده است. این راه حل جدید، یک مکانیزم جدید و در نتیجه یک دستگاه جدید را در خط تولید شما طلب میکند. متناسب با پیچیدگی فرآیندی که دستگاه انجام میدهد، محاسبات مربوط به آن باید دقیق تر باشد. درسور مکانیزم، در قدم اول قبل از طراحی باید به این سوالات پاسخ دهید :

  1. فرآیند تولید محصول به چه صورت است ؟

آیا این فرآیند استاندارد و از پیش تعیین شده است یا میتوان فرآیند جایگزینی برای آن پیشنهاد داد ؟ آیا این دستگاه، یک دستگاه در ابعاد آزمایشی است و فقط میخواهید مطمئن شوید که ایده شما کار میکند، یا این دستگاه قرار است در خط تولید قرار بگیرد ؟ مثلا قرار است در یک فرآیند شیمایی اسید سولفوریک با غلظت ۹۸ درصد را در دمای ۱۲۰ درجه را به مخزنی پمپ کنید.

یا مثلا میخواهید پودر میوه تولید کنید و برای آن راه حلی در سر دارید. قبل از اینکه سراغ طراحی برویم، بهتر است یکبار دیگر فرآیند را بررسی کنیم. آیا راه دیگری وجود دارد ؟ 

با توجه به میزان پیچیدگی فرآیند، این مرحله ی بسیار مهمی است و دیده شده که بسیاری از ایده ها وقتی با مشورت مهندسین خبره در میان گذاشته میشود، راه آسانتری به سوی تولید میابند. ما در سور مکانیزم، مشاورین با تجربه ای داریم که سالهاست در صنایع غذایی و شیمیایی فعالیت کرده اند و تقریبا با اکثر پروسه های تولید محصول آشنا هستند و میتوانند به شما کمک کنند تا ایده ی خود را زودتر به محصول تبدیل کنید.

  1. تیراژ محصول خروجی چه عددی است ؟

با توجه به تیراژ، سازو کار های مختلفی برای دستگاه شما پیشنهاد میشود. مسلما وقتی دستگاه تیراژ پایینی دارد، سرعت عمل پایین تری هم دارد؛ بنابر این از سطح کمتری از اتوماسیون بهره میبرد. معمولا در کارگاه های تولیدی کوچکتر، یک یا چند کارگر هستند که میتوانند بخش هایی از وظایف دستگاه را بر عهده بگیرند و این امر در قیمت تمام شده ی دستگاه بسیار تاثیر گذار است.

 در بسیاری از اوقات مهارت انسان را نباید نادیده گرفت و حتی الامکان باید از آن نهایت استفاده را برد. بنابراین شرایط استفاده از دستگاه ، و این که چند نفر نیروی کار در مجموعه ی شما فعالیت میکنند، فاکتور دیگری است که میتواند روی طراحی آن تاثیر بگذارد. طراحی دستگاه علاوه بر کارآمد بودن، باید اقتصادی هم باشد و مهم است که چند نفر با دستگاه کار میکنند.

 مشکلی که به طور عمده در صنایع وجود دارد، عدم چیدمان صحیح خط و ارزیابی نادرست کار و زمان است و همین عامل کارفرما را به سمت فرآیند های اضافی و تولید دستگاه های غیر ضروری سوق میدهد. یک مهندس صنایع میتواند در چیدمان بهتر خط تولید، به شما کمک کند و هزینه های طراحی را به شدت کاهش دهد.

پس از بررسی کامل شرایط و مشخص شدن پروسه ، اطلاع از جنس محصول، شرایط نگهداری و .. ده ها فاکتور دیگر نیاز است تا بتوان به بهینه ترین حالت طراحی رسید. هرچند که پس از طراحی و درعمل متوجه میشوید که میتوان با ایجاد تغییراتی کارایی دستگاه را بیشتر کرد. بنابراین طراح، باید تغییرات احتمالی دستگاه پس از ساخت را در نظر بگیرد تا بتوان با کمترین میزان هزینه، دستگاه را دوباره مونتاژ کرد.

در مورد ساخت قطعات که معمولا سایز های کوچتری دارند باید بررسی شود که این قطعه با کدام روش، قابل تولید است ؟ این امر تجربه ی زیادی را در ساخت قطعات طلب میکند. بسیاری از قطعات حساس تر با روش های معمول تراشکاری و ریخته گری قابل تولید نیستند و ترکیبی از چند روش برای تولید آن ها وجود دارد.

 ما در سور مکانیزم بررسی میکنیم که قطعه ی مورد نظر شما باید با روش ریخته گری دقیق تولید شود یا با ۳d metal printing  ؟ با پرس ضربه ای تولید شود یا با فرز cnc  ؟ چه نوع جوشکاری و تحت چه شرایطی باید انجام شود ؟ هرکدام از این روش ها پروسه ی طراحی جداگانه و محاسبات مربوط به خود را دارند.

ساده ترین حالت ممکن، هنگامی است که یک نمونه از قطعه به طور آماده در دسترس شما وجود دارد. در این صورت تنها کاری که باید انجام شود طراحی دوباره ی قطعه درنرم افزار و مشخص کردن پروسه ی تولید آن است. در برخی از موارد به علت سرعت در انجام کار قطعه را به بخش اسکن سه بعدی میفرستیم و پروسه ی طراحی را ادامه میدهیم.

سور مکانیزم از ایده تا محصول در کنار شماست. خواه تولید قطعه یا دستگاه را به ما بسپارید یا خودتان اقدام کنید؛ به اشتراک گذاشتن این دانش و تبادل آگاهی با شما باعث خوشوقتی ماست.